EPIGENETISCHE THERAPIE

Meesterlijk Vitaal
Praktijk voor Orthomoleculaire therapie en Natuurgeneeskunde

WAT IS EPIGENETISCHE THERAPIE?

Epigenetica gaat over de invloed van leefomstandigheden op onze genen. Het lichaam bestaat uit miljarden cellen. In elke cel vinden elke seconde heel veel biochemische processen plaats. Dat zijn processen die zorgen voor energie, voor aanmaak van eiwitten die gebruikt worden als bouwstof voor het lichaam zelf en als bouwstof voor bijvoorbeeld hormonen, maar ook herstel- en opruimwerkzaamheden in de cel zelf. Je bent je er niet van bewust, maar als die processen niet lekker lopen dan krijg je daar uiteindelijk wel last van. Bijvoorbeeld vermoeidheid die maar niet over gaat. Ik probeer aan de hand van je klachten te achterhalen welke processen niet helemaal goed lopen en ga kijken hoe we dat kunnen verbeteren.

Epigenetische factoren die een rol spelen in gezondheid zijn onder andere: stress en je vermogen hiermee om te gaan, straling, micro-organismen, Lyme, virussen, bacteriën, schimmels, parasieten, vaccinaties, medicijnen, ontspanning, financiën, drugs, alcohol, inflammatie ofwel laaggradige ontstekingen bijvoorbeeld in je darmen, veel kunstlicht, het seizoen en het klimaat, onvoldoende zuurstof in de cellen, heb je veel contacten of ben je eenzaam, gebruik je veel suikers en snelle koolhydraten, sta je bloot aan veel gifstoffen, hoe is de kwaliteit van je voeding en drinkwater en ga zo maar door.
Epigenetische therapie is het sorteren van de puzzelstukjes en zorgen dat alles op de goede plek komt, dat de juiste stukjes met elkaar verbonden zijn op zoek naar balans. Dat cofactoren – die normaal processen zoals methylatie bijvoorbeeld goed laten draaien – en ontbreken, weer worden aangevuld. Naast de juiste voeding en eventuele suppletie komt ook beweging om de hoek kijken, gepast en op maat. Voor de een betekent het dat krachttraining de gezondheid zal verbeteren, voor de ander kan dat high interval training of gewoon wandelen zijn.