KENMERKEN IN JE GEZICHT
Meesterlijk Vitaal
Praktijk voor Orthomoleculaire therapie en Natuurgeneeskunde
Praktijk voor Orthomoleculaire therapie en Natuurgeneeskunde
KENMERKEN IN JE GEZICHT VERTELLEN VEEL OVER JE
Ben je vaak moe, futloos of zit je niet lekker in je vel? Misschien heb je een disbalans in mineraalzouten. Voeding levert niet altijd voldoende mineralen. Disbalansen in de mineraalhuishouding kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, bijvoorbeeld door intensief sporten, stress, slaapgebrek. Stress met name vergt heel veel van ons lichaam. De celstofwisseling raakt verstoord waardoor je je futloos of minder energiek gaat voelen. Minerale stoffen zijn tevens ook de basis voor geestelijke gezondheid.
Wil je een kijkje in de wereld van de Schüssler celzouten en ben je benieuwd hoe celzout therapie in zijn werk gaat en of het iets voor jou kan betekenen?
Algemene uitgangspunten:
– De celzout therapie kijkt altijd naar de hele mens ( leer van homeopatisch arts Dr. Schüssler 1821-1898) en gaat uit van het zelfherstellende vermogen van het lichaam en (dis)balans denken. Celzouten vullen geen tekorten aan maar helpen balans brengen in de mineraal huishouding, of werkstoffen, binnen en buiten de cel. Vergelijk dit beeld maar met een tanker die in de haven wil aanmeren en daarbij de hulp van een sleepboot nodig heeft om hem precies op de juiste plek te krijgen. Zelfgenezende processen in het lichaam kunnen dan weer lopen zoals ze zijn bedoeld.
– Dr. Schüssler ontdekte dat de meeste ziekten ontstaan door een disbalans in mineraalzouten en dat alle lichaamscellen de 12 basis celzouten nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Later zijn daar nog 15 aanvullende hogere zouten aan toegevoegd. We kennen er dus 27 in totaal.
– Deze 27 celzouten bevatten zodanig verdunde verwreven mineraalzouten dat ze direct door de cel opgenomen kunnen worden, ze kunnen door uiterst kleine openingen in de celwand heen en hoeven niet door het proces van de stofwisseling. Tevens zijn ze zo sterk verdund dat je er ook niet teveel van binnen kunt krijgen.
– De opname van de ingenomen celzouten gebeurt via het slijmvlies, vooral in de mond. Het lichaam neemt de verkleinde minerale zouten door het slijmvlies op in het lichaamsvocht en kan ze vervolgens direct inzetten waar nodig.
– Hoe gezonder een mens is, hoe meer in balans, des te meer verschillende celzouten men tegelijkertijd tot zich kan nemen. Kleinere hoeveelheden zijn dan vaak voldoende. Hoe slechter het gaat met een mens, hoe groter de disbalans, hoe minder verschillende celzouten diegene nodig zal hebben om te herstellen (maar dan vaak wel in grote hoeveelheden).
Hoe gaat de therapie in zijn werk:
– Als celzout therapeut zet je aan de hand van de hulpvraag van de cliënt, het gedrag, het gevoel en de gezichtsdiagnose met specifieke kenmerken gericht en vooral samen het opbouw- of herstelproces in gang en begeleid je de cliënt op basis van die persoonlijk afgestemde diagnose.
– Een therapeut herkent de behoefte aan celzouten ook aan herkenbare terugkerende gedragspatronen of door bijvoorbeeld specifieke eetgewoonten- of behoeftes. Dit geldt voor zowel kleine ongemakken als bij complexere klachten met een disbalans in meerdere werkingsgebieden (o.a. botten, organen, weefsels, gewrichten, pezen). Veranderingen in het gezicht, de huid, de kleur ervan of afscheidingen zoals slijm evenals energetische waarnemingen kunnen dus een aanwijzing voor een (combi van) celzout(en) zijn.
– Dat wat nu het belangrijkste is voor het genezingsproces is altijd in signalen herkenbaar en de sleutel voor het proces met het zwaartepunt op het lichamelijke. Belangrijk is dus de signalen van het lijf te volgen en daar bewust van te worden. Er kunnen namelijk ook oude problemen of thema’s naar boven gehaald worden door het in gang gezette proces die dan vervolgens verwerkt kunnen worden. Bijvoorbeeld bij emoties omdat we de situaties destijds niet begrepen hebben.
– Celzout therapie kan naast andere behandelingen worden toegepast. Omdat er alleen lichaamseigen mineralen worden ingezet vormen ze geen belemmering voor bijvoorbeeld reguliere behandelingen of geneesmiddelen. Ze zetten alleen aan tot ondersteuning en activering. Celzouten kunnen aanvankelijk de klachten verergeren maar dat is een normaal verschijnsel, eerst moeten alle gifstoffen uit je lichaam verwijderd worden om nadien een opgeschoond, gezond en levenslustig lichaam te mogen ervaren. Celzouten vervangen echter geen medicijnen en geen dokter. Ga daarom bij ernstige klachten altijd naar je huisarts!
Hoe gebruik je de celzouten:
– Celzouten zijn verkrijgbaar verwreven in lactose (melksuiker)-tabletjes die je langzaam in je mond laat smelten. Wil je geen lactose dan laat je ze in water uiteenvallen en giet je het water door een koffiefilterzakje waardoor de melksuiker achterblijft.
– Dosering van de tabletjes: advies op basis van de persoonlijk afgestemde diagnose. Normaal gebruik je ze 4 tot 6 weken.
– Uitwendig gebruik: crèmes hebben een hoog percentage water waardoor de mineralen snel en diep in de huid kunnen intrekken (bijvoorbeeld voor soepele gewrichten of gezichtscrèmes). Zalven hebben nog een extra verzorgende vette component (bijvoorbeeld bij chronische huidklachten en geschikt voor langduriger gebruik). Daarnaast is er basisch badzout verkrijgbaar voor een ligbad of voetenbad. Dit is aan te bevelen voor rust en ontspanning en uitscheiding van schadelijke stoffen en bij huidaandoeningen zoals eczeem waardoor jeuk vermindert.
Waarom werken celzouten?
– Omdat ze de taal spreken van ons lichaam en onze geest. Wij moeten de taal alleen leren verstaan als in een weerspiegeling. We vertalen signalen van het lichaam naar fysieke en geestelijke processen. Van belang is om te voorkomen dat een innerlijk ontwikkelingsproces ‘in de wacht’ gaat omdat je in het verhaal van je klachtenbeeld gaat geloven en ernaar gaat leven als onderdeel van je identiteit. Celzouten kunnen ons heel dichtbij de kern van een leerproces en oorspronkelijke gevoelens brengen. Van belang is als je in de spiegel kijkt dat je leert erkennen in plaats van ontkennen. Wat wil je waarnemen? Wat zie je echt? Wie ben je zonder je verhaal? Kijk in de spiegel en ervaar je ware zelf!